מניעת קכקסיה סרטנית על ידי ויסות מטבוליזם של חומצות אמינו

סטטוס המחקר: בביצוע
שנות המחקר: 2021, 2022

אודות החוקר:

פרופ' איילת ארז MD ,PhD

מחקרה של פרופ׳ ארז מתמקד בהבנת התרומה של מעגל האוריאה לשינויים המטבוליים הנלווים להתפתחות מחלות, במיוחד של סרטן.
את תואר ה-BSc וה-MD שלה קיבלה מהטכניון, ולאחר שסיימה התמחות ברפואת ילדים, עשתה דוקטורט בגנטיקה של סרטן באוניברסיטת תל אביב.
במכללת ביילור לרפואה (טקסס, ארה"ב), התמחתה בגנטיקה קלינית בשילוב עם פוסט דוקטורט בגנטיקה של מחלות מטבוליות נדירות.
כיום פרופ׳ ארז משמשת כפרופסורית במכון וייצמן באופן מלא, ובמקביל עובדת יום בשבוע כרופאה יועצת במכון הגנטי בבית חולים שניידר.
מענק פרויקט (Project Grant)
מכון ויצמן למדע

תקציר המחקר:

מצב של קכקסיה סרטנית מתבטא כאובדן משקל מתמשך המלווה בדלדול של שרירי השלד, עם או בלי אובדן מסת שומן, אשר לא ניתן להחזירו לחלוטין על ידי טיפול תזונתי רגיל.
הופעת קכקסיה בסרטן לא רק מורידה את איכות החיים, אלא גם בעלת השלכות שליליות אחרות עבור המטופל, שכן היא מגבירה הן את הרעילות של כימותרפיה והן את סיבוכים מניתוחים.
מטרת המחקר של פרופ׳ ארז היא להבין את המנגנון העומד בבסיס מצב שווי המשקל החדש והחריג בו מתחילה קכקסיה. אצל אנשים בריאים, פירוק שרירים מוביל לזרימה של חומצות אמינו לכבד, שם עודף חנקן הופך לאוריאה על ידי מעגל האוריאה – המפונה בשתן.

פרופ׳ ארז מציעה שבחולי סרטן מתרחש כשל בתקשורת בין הגידול, הכבד והשרירים שמוביל לחילוף חומרים חריג של חנקן כחלק מהשינויים המטבוליים הנגרמים מהגידול ואשר אופייניים לקכקסיה.
כדי לבדוק זאת, ההתחלה וההתקדמות של קכקסיה סרטנית תאופיין תחילה במודלים של עכברים, תוך פירוט השינויים הן בחילוף החומרים והן בביטוי הגנים.
הרלוונטיות של ממצאים אלה למחלות אנושיות תוערך בניתוח רטרוספקטיבי של רשומות רפואיות אלקטרוניות של חולי סרטן עם וללא קכקסיה. המחקר עשוי לזהות סמנים ביוכימיים חדשים לאבחון, ניטור וטיפול בקכקסיה סרטנית, שתהיה בעלת השפעה משמעותית על חולי סרטן.
תחום המחקר / מילות מפתח: אבחון מוקדם, איכות חיים, גילוי תרופות, טיפול בסרטן, כימותרפיה, מחקר בסיסי, סרטני גברים, סרטני ילדים, סרטני נשים

פרסומים: